0

Lovisa Sirén vinner ANNA-priset 2020

Regissören Lovisa Sirén får årets ANNA-pris under invigningen av Stockholms feministiska filmfestival. Priset delas ut av Svenska Filminstitutets VD Anna Serner och ges sedan 2014 årligen till en person som med film gestaltar kvinnors rättigheter.

Lovisa Sirén är filmregissör, manusförfattare och klippare och har fått ett flertal utmärkelser för sina kortfilmer. Bland annat vann hon Startsladden för bästa kortfilm vid Göteborgs filmfestival 2014. Feminism, jämställdhet och stereotypa könsroller är återkommande teman i Siréns filmer. Ett återkommande tema är genus och ifrågasättandet av sociala roller och strukturer. Sirén får ANNA-priset för sin första långfilm Sagres, en roadmovie som speglar tre generationer kvinnor.

– Jag är oerhört glad och hedrad över att få Anna-priset. Att det är ett feministiskt pris känns extra värt eftersom jag och mitt team jobbar feministiskt. Filmen är en berättelse om bristfälliga kvinnor, och det gläder mig att juryn tror på filmen. Det här ger mig en extra push till att genomföra den här filmen på bästa möjliga sätt, säger Lovisa Syrén.

ANNA-priset är uppkallat efter Sveriges första kvinnliga filmskapare Anna Hofman-Uddgren och tilldelas årligen en person som på ett kreativt och konstnärligt sätt synliggör kvinnors rättigheter i enlighet med FN:s Kvinnokonvention. Initiativtagare till priset är Women in Film and Television, WIFT Sverige och UN Women Sverige.

Läs mer här.