0

8 av 10 biofilmer regisserade av män

För femte året i rad har Stockholms feministiska filmfestival granskat jämställdheten i det svenska bioutbudet. Granskningen visar att 78 procent av alla filmer som visades på bio under 2019 var regisserade av män och 22 procent regisserade av kvinnor. Trots att frågan om jämställdhet inom film har fått större uppmärksamhet på senare tid, går förändringen långsamt.

– Det är positivt att frågan om bristande jämställdhet inom filmbranschen fått mer plats i samhällsdebatten efter Metoo. Nu väntar vi bara på att det ska få resultat i praktiken, där har vi ännu inte sett något trendbrott, säger Stephanie Thögersen, festivalchef Stockholms feministiska filmfestival.

Fakta från granskningen:

● Granskningen innefattar alla filmer som visats på bio i Sverige under 2019.

● Av alla filmer (295) som visades på bio under perioden var 78 procent regisserade av män och 22 procent regisserade av kvinnor.

● 76 procent hade en manlig manusförfattare och 24 procent en kvinnlig manusförfattare.

● Av det totala antalet producenter för de filmer som gick på bio under perioden var 69 procent män och 31 procent kvinnor.

● Av alla filmer som visades på bio under 2019 hade 58 procent en manlig huvudkaraktär och 42 procent en kvinnlig huvudkaraktär.

● Av alla filmer med kvinnlig regissör hade 65 procent en kvinnlig huvudkaraktär (att jämföra med 35 procent av filmer regisserade av män).

● Av alla filmer som visades på bio under 2019 var 19 procent regisserade av en kvinna och hade samtidigt en kvinnlig huvudkaraktär.

● Av alla filmer som visades på bio under 2019 var 18 procent svenska produktioner.

● Av alla svenska filmer som visades på bio under 2019 hade 38 procent en kvinnlig regissör.

● Av alla filmer som utkom på Netflix 2019 var 79 procent regisserade av män.

Ta del av granskningen i sin helhet här: Filmgranskning 2020.