0

I Rollerna Tre

Christina Olofson  |  Sverige

Bibi Andersson, Harriet Andersson och Gunnel Lindblom träffas på Mai Zetterlings gård i Frankrike och samtalar om Zetterling, om skådespelaryrket och om sina liv.

I rollerna tre skildrar Christina Olofson ett möte mellan skådespelerskorna Bibi Andersson, Harriet Andersson och Gunnel Lindblom. De samlas i Mai Zetterlings hus i södra Frankrike som står som hon lämnade det när hon dog 1994. Skådespelerskorna ser Mai Zetterlings Flickorna (1968) – där de spelade huvudrollerna – 27 år efter filmens premiär. De samtalar om Mais liv och karriär, och vi får se bilder ur hennes förflutna. Skådespelerskorna hyllar henne som en föregångare som öppnade vägen för kvinnor i andra roller bakom kameran än som sminköser och scriptor.

Via Flickorna, ur vilken vi ser ett flertal klipp, börjar de tre skådespelerskorna senare tala om sina egna liv och karriärer. De berättar om hur de började på sina skådespelarbanor och försöker reda ut både vad som är positivt och negativt med yrket, särskilt som kvinnor. Både Bibi Andersson och Harriet Andersson talar om att de tidigt valde bort barn och familjeliv för att ägna sig åt yrket, medan Gunnel Lindblom fick tre barn och ändå fortsatte att arbeta.

Dela evenemang:

1 Mar 12:15

Biograf Zita

Regi:
Christina Olofson
Land:
Sverige
År:
1996
Längd:
75 min
Språk:
Svenska, engelsk text
Q&A

Slutsålt

MAI I FOKUS

Filmen ingår i festivalens retrospektiv av Mai Zetterlings filmer och konstnärskap, med filmvisningar, utställning och panelsamtal i samarbete med Nordic Women in Film. Läs mer här.