0

Amorosa

Mai Zetterling  |  Sverige

Amorosa berättar om författaren Agnes von Krusenstjerna och hennes turbulenta äktenskap med David Sprengel.

Amorosas hallucinatoriska inledningssekvens utspelar sig i trettiotalets Venedig, där Agnes (Stina Ekblad) drabbas av ett nervsammanbrott mitt under pågående karneval, och hennes man, författaren och översättaren David Sprengel (Erland Josephson) skriver in henne på ett mentalsjukhus. Färden till sjukhemmet går via gondol, med Agnes iförd tvångströja, i en oförglömlig vision av den sjunkande staden, utsökt fotograferad av Rune Ericsson.

David har gjort det till sin livsuppgift att se till att Agnes skriver och publicerar sina böcker, vars kontroversiella skildringar av sexualitet och självbiografiskt färgade motiv bryter mot samtidens konventioner. Men han är en tvetydig figur, vars vård av författarskapet inte nödvändigtvis innebär omsorg om Agnes som person.
Amorosa var Zetterlings första svenska långfilm sedan Flickorna (1968), och uppfattades av samtida recensenter som en triumfatorisk comeback.

Dela evenemang:

28 Feb 14:15

Biograf Zita

Regi:
Mai Zetterling
Land:
Sverige
År:
1986
Längd:
117 min
Språk:
Svenska

Slutsålt

MAI I FOKUS

Filmen ingår i festivalens retrospektiv av Mai Zetterlings filmer och konstnärskap, med filmvisningar, utställning och panelsamtal i samarbete med Nordic Women in Film. Läs mer här.