0

Göteborgs filmfestival bäst på jämställdhet

Pressmeddelande 26 januari 2017.
Läs pressmeddelandet på My Newsdesk här.

Stockholms feministiska filmfestival granskar jämställdheten i programmet på de största filmfestivalerna i Norden. Imorgon startar Nordens största filmfestival i Göteborg, och vår granskning visar att festivalen ligger i framkant när det gäller jämställdhet. 37 procent av filmerna på festivalen är regisserade av kvinnor och 63 procent är regisserade av män. Det är långt bättre än representationen på exempelvis Stockholms filmfestival som på sin senaste festival visade 28 procent filmer av kvinnliga regissörer.

– Göteborg Film Festival visar att det genom aktivt arbete är fullt möjligt att visa filmer av kvinnor och att erbjuda besökarna ett mer jämställt program. Vi hoppas att fler festivaler tar efter, säger Stephanie Thögersen, festivalchef Stockholms feministiska filmfestival.

Göteborg Film Festival har arbetat aktivt för att öka jämställdheten i programmet.

-Filmbranschen är ojämställd både i Sverige och internationellt. Göteborg Film Festival arbetar målmedvetet för att ha ett så jämställt filmprogram som möjligt, och de senaste åren har antalet kvinnliga regissörer legat mellan 35 och 40 procent, vilket är en unikt hög siffra i ett internationellt perspektiv. I år är det särskilt kul att fem av åtta filmer i vår huvudtävling är regisserade av kvinnor, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare, Göteborg Film Festival.

Göteborg Film Festival pågår 27 januari – 6 februari. Läs mer om festivalen här.

För info om helt jämställda festivaler i Sverige, se exempelvis fantastiska BUFF Malmö, Tempo och CinemAfrica.