0

The Souvenir

Joanna Hogg  |  Storbritannien, USA

Med säregen estetik sätter regissören Joanna Hogg elegant samman fragment av minnen till ett drama om en ung kvinna som utnyttjas av sin första stora kärlek. The Souvenir har en intensitet och sårbarhet som inte lämnar någon oberörd. Filmen vann pris för bästa film vid Sundance filmfestival och recensenterna bugar djupt.

Det är 80-tal och Julie studerar vid en filmskola i London. I sitt filmskapande söker hon autencitet, realistiska berättelser utanför den privilegierade värld hon kommer ifrån. Av en slump träffar hon Anthony på en fest. En mystisk man, några år äldre än henne, anställd vid Utrikesdepartementet. Han intresserar sig för hennes skapande, utmanar hennes idéer och skriver brev som får henne att le. De närmar sig varandra långsamt och blir ett par.

Anthony visar henne klassisk konst och tar henne till flotta restauranger. Omgivningen ser att det är något som inte stämmer, men Julie är förblindad. Varför flyttar han in hos henne? Var bodde han innan? Jobbar han någonsin? Och varför behöver han alltid låna pengar?

Med säregen estetik sätter regissören Joanna Hogg elegant samman fragment av minnen till en historia om oförglömlig kärlek. Ett drama om en ung kvinna som utnyttjas av sin första stora kärlek filmat med intensitet och sårbarhet. Filmen vann pris för bästa film vid Sundance filmfestival och var 2019 års recensentfavorit.

Dela evenemang:

27 Feb 20:15

Biograf Zita

Regi:
Joanna Hogg
Land:
Storbritannien, USA
År:
2019
Längd:
120 min
Språk:
Engelska

Slutsålt