0

The poetess

Stefanie Brockhaus, Andreas Wolff  |  Saudiarabien, Tyskland

Går det att förändra världen med poesi? Hilal är övertygad om ordens makt och kvinnors förmåga att använda dem. Ingen kan få Hilal att tro att kvinnors underordning är av Gud given. Hon minns själv en annan tid, inte särskilt länge sen, när kvinnors frihet i Saudiarabien var större. Hennes egen mor levde ett hårdare men friare liv, utan burka och nikab. Hilal bär på en övertygelse om att friheten kan återerövras och hon är beredd att riskera sin egen säkerhet för att nå dit.

The Poetess handlar om Hilal, en självlärd poet och fyrabarnsmor från Saudiarabien som övertygad om sin egen talang och styrkan i sitt budskap reser till Förenade Arabemiraten för att söka till arabvärldens största tv-sända talangtävling ”Million’s Poet”. Programmet liknar västvärldens Idol och lockar ofattbara 70 miljoner tittare. Men att bryta konventionerna och trotsa de faror som är förknippade med att som kvinna ta plats på scenen framför tv-kamerorna innebär en stor risk. Hur långt ska hon gå och hur länge kommer juryn låta henne hållas?

The Poetess följer Hilal på vägen mot finalen och berättar samtidigt historien om vad som hände i Saudiarabien under 1970-talet när den styrande kungafamiljen efter påtryckning från islamistister tog en inrikespolitisk vändning mot ökad islamisering och religiös kontroll med inskränkning av kvinnors frihet som följd. Missa inte den viktiga och hyperaktuella dokumentären The Poetess.

Visningen följs av samtal med Hana Al-Khamri, journalist och analytiker med fokus på Saudiarabien.

Dela evenemang:

24 Feb 14:00

Regi:
Stefanie Brockhaus, Andreas Wolff
Land:
Saudiarabien, Tyskland
År:
2017
Längd:
89 min
Q&A
Sverigepremiär!