0

Rocks

Sarah Gavron  |  Storbritannien

En dag efter skolan är Rocks mamma inte hemma. Rocks hittar ett kuvert med lite pengar och en lapp där det står att hon ska ta hand om sin lillebror. Rocks måste växa upp snabbt. “Girlhood” möter “Cykeltjuven“ i Sarah Gavrons (Suffragette) mästerliga coming-of-age-drama om systerskap, klass och hopp.

“Rocks” är 16 år och lever ihop med sin mamma och sjuåriga lillebror (Emmanuel) i en londonförort. En dag efter skolan är mamman borta. Rocks hittar ett kuvert med lite pengar och en lapp där det står att hon ska ta hand om sin lillebror.

Trots enorm press försöker Rocks leva som vanligt. Kompisgänget i klassen får inte veta något, bara bästa vännen Sumaya anförtros. När elen i lägenheten stängs av och socialtjänsten knackar på dörren tar Rocks med sig Emmanuel ut på gatan. De letar upp ett billigt motell men pengarna räcker inte långt. Var ska de ta vägen, hur ska de få pengar och vad ska Rocks svara på Emmanuels ständiga frågor om mamma?

Rocks är en film om en stulen barndom och att behöva växa upp snabbt. Men ännu mer är det en film om systerskap, klass och om hopp. För trots det allvarliga temat är Rocks en film full av mänsklighet och livsglädje. Bukky Bakrays prestation som Rocks övertygar och dialogen i kompisgänget är extremt realistisk.

Regissören Sarah Gavron (tidigare är känd för bl.a. The Suffragettes) gör tillsammans med det nästan rakt igenom kvinnliga filmteamet en brittisk “Girlhood”, eller en modern version av ”Cykeltjuven” i storstadsmiljö. Missa inte.

Dela evenemang:

28 Feb 18:10

Biograf Zita

Regi:
Sarah Gavron
Land:
Storbritannien
År:
2019
Längd:
93 min
Språk:
Engelska

Slutsålt