0

Film­frukost: RBG

Ruth Bader Ginsburg a.k.a. “RBG” är den briljanta, banbrytande amerikanska jurist som under hela sin långa karriär kämpat för jämlikhet och kvinnors rättigheter, och som 1993 valdes in av Bill Clinton som en av nio domare i USA:s högsta domstol. I år fyller hon 86 och har på ålderns höst blivit något av en feministisk ikon. RBG är dokumentären om hennes liv och hur hon kom att bli en popkulturell ikon under beteckningen “The Notorious RBG” som pryder allt ifrån t-shirts till kaffemuggar.

Under 60- och 70-talet drev RBG fall på fall av könsdiskriminering hela vägen till högsta domstolen. Där blev det prejudicerande domar som synliggjorde en långtgående diskriminering och som slog fast att könsdiskriminering aldrig kan tolereras i en demokratisk rättsstat. I sin roll som domare i USA:s högsta domstol har hon haft stort inflytande både när majoriteten lutat åt Demokraterna, och på senare tid genom att med kraftfulla reservationer ta avstånd från domstolens numera konservativa majoritet.

När hennes barn var små noterade de kärleksfullt i en särskild anteckningsbok de få tillfällen då hon var skämtsam – “Mummy Laughs”. I dokumentären RBG söker regissörerna Betsy West och Julie Cohen svar på mysteriet kring hur en så lågmäld och tillbakadragen person kunnat få så mycket uppmärksamhet, inflytande och uppskattning. Missa inte RBG – en grundkurs i feministisk praktik och hyllning till en av 1900-talets mest inflytelserika feminister.

Regi: Betsy West, Julie Cohen | Land: USA | År: 2018 | Längd: 98 min | Svensk text | Visas: 2/3 kl. 10.00. Frukost serveras från 9.30 (Zita)

Se trailer här.

Biljettpris:
130kr ordinarie pris
60kr med Festivalpass (glöm inte att ange rabattkod FESTIVALPASS i kassan)

Biljetter till alla filmer hittar du här. 

Se trailer här:

Dela evenemang:

2 Mar 10:00

Zita

Slutsålt