0

Rafiki

I de livliga kvarteren i utkanten av den kenyanska huvudstaden skejtar huvudpersonen Kena (Samantha Mugatsia) fram på gator som bubblar av skvaller och aktivitet. Det är barn med rockringar på vägen, frisörer som radar upp sig på trottoarerna och färgglad tvätt som fladdrar på tvättlinorna.

Kena är akademiskt begåvad och spenderar sin fritid med att spela fotboll och hänga på kafé med vännen Blacksta (Neville Masati) och hans gäng som ser henne som “en av killarna”, men som aldrig skulle acceptera lesbisk kärlek. I Kenya är homosexualitet förnjudet enligt lag och tabu för en majoritet av befolkningen.

När Kena och får syn på karismatiska Ziki uppstår klassisk filmkärlek. Illavarslande är dock att fäderna är politiska rivaler i det kommande valet. Kena och Ziki kommer snabbt varandra nära trots att de tvingas smyga med sin kärlek. När ryktet om dem sprids och sammanfaller med homofoba predikningar i den lokala kyrkan, eskalerar hatet.

Rafiki är en viktig påminnelse om hur verkligheten ser ut för många lesbiska runt om i världen. Rafiki valdes som första Kenyanska film ut för att visas på prestigefyllda filmfestivalen i Cannes. När detta uppmärksammades i hemlandet engagerades den kenyanska filmcensuren som totalförbjöd filmen “på grund av dess homosexuella tema och tydliga intention att förorda homosexualitet i Kenya i strid mot lagen och dominerande värderingar bland kenyaner“.

Regi: Wanuri Kahiu | Land: Kenya, Libanon, Sydafrika, Norge, Frankrike, Tyskland, Nederländerna | År: 2018 | Längd: 83 min | Engelsk text | Visas: 2/3 kl. 12.15 (Zita)

Biljettpris:
130kr ordinarie pris
60kr med Festivalpass (glöm inte att ange rabattkod FESTIVALPASS i kassan)

Biljetter till alla filmer hittar du här. 

Se trailer här:

Dela evenemang:

2 Mar 12:15

Zita

Slutsålt