0

Proxima

Alice Winocour  |  Frankrike, Tyskland

För astronauterna avtar gravitationen med avståndet till jorden, men dragningskraften mellan mor och dotter följer andra naturlagar. När Sara (Eva Green) får veta att hon valts ut för att vara med på ESA:s nästa långa resa ut i rymden är hennes stora dröm på väg att gå i uppfyllelse. Men hur kombinerar man moderskapet med att resa långt långt bort på ett farligt uppdrag? Hur förklarar man för sitt barn att man ska lämna planeten?

Mödrar i hela världen kämpar med att kombinera arbete och barn. Livspusslet ställs på sin spets för Sara när hon får veta att hon valts ut som en av tre astronauter inom ESA (The European Space Agency) att göra nästa långa resa ut i rymden. Hennes stora dröm är på väg att gå i uppfyllelse. Förberedelserna är rigorösa, träningen hård och Sara måste visa att hon är av det rätta virket. Men hur förklarar man för sitt barn att man ska resa långt långt bort på ett farligt uppdrag?

Proxima är inspelad på verkliga träningsanläggningar för astronauter i Europa, Ryssland och Kazakstan, så realistiskt att det känns dokumentärt. Men det råder aldrig något tvivel om att det är runt relationen mellan mor och dotter som allting kretsar. För astronauterna avtar gravitationen med avståndet till jorden, men dragningskraften mellan mor och dotter följer andra naturlagar.

Med manus till Oscarsnominerade Mustang och sina egna egensinniga filmer Augusti-ne och Maryland har Alice Winocour etablerat sig som en av Europas mest spännande filmskapare. Missa inte!

Dela evenemang:

28 Feb 20:00

Biograf Zita

Regi:
Alice Winocour
Land:
Frankrike, Tyskland
År:
2019
Längd:
107 min
Språk:
Franska, engelska, ryska, tyska, engelsk text

Slutsålt