0

Made in Bangladesh

Rubaiyat Hossain  |  Bangladesh, Portugal, Danmark, Frankrike

Made in Bangladesh är baserad på en verklig händelse om en ung facklig ledare som flyr från tvångsäktenskap, hamnar på fabriksgolvet och mot alla odds tar strid för sig själv och sina rättigheter.

En gång stod det ”Made in China” på tvättlappen i dina kläder. Men stigande löner har fått internationella klädtillverkare att söka nya betesmarker i Asien, och just nu blomstrar textilindustrin i Bangladesh. Made in Bangladesh handlar om kvinnorna som syr våra klänningar och t-shirts. En skakande berättelse om orättvisa och utnyttjande, men också en berättelse om gemenskap och politiskt uppvaknande.

Shimu flydde från sin by som tonåring när hennes styvmor ville gifta bort henne med en äldre kusin. Hon är nu 23 och bor i Dhaka, där hon från morgon till kväll sitter böjd över en symaskin på en av huvudstadens tusentals klädfabriker. Efter en brand på fabriken som resulterar i en kollegas död, får Shimu kontakt med en kvinna från en arbetarorganisation som berättar om arbetares rättigheter och hur man kan starta en lokal fackförening. Men det är inte lätt att organisera en grupp kvinnor som fruktar att förlora sina jobb och möter motstånd från de män som kontrollerar deras liv, både på fabriken och hemma.

En berättelse om orättvisa och utnyttjande, men också om gemenskap och politiskt uppvaknande. Låt dig nockas av Rubaiyat Hossains nervkittlande, fängslande och angelägna film – en käftsmäll mot den internationella modeindustrin.

Visas i samarbete med Fair Action.

Dela evenemang:

1 Mar 14:15

Biograf Zita

Regi:
Rubaiyat Hossain
Land:
Bangladesh, Portugal, Danmark, Frankrike
År:
2019
Längd:
95 min
Språk:
Bengali, engelsk text

Slutsålt