0

Kiruna – A Brand New World

Greta Stocklassa  |  Tjeckien

Om du fick chansen att bygga ett nytt samhälle från scratch, hur skulle det då se ut? I Kiruna är den filosofiska frågan högst reell. Mot en fond av Tjernobyltomma stadsdelar, nattliga sprängningar och hela hus som rullar fram på vägarna tar sig den svensk-tjeckiska regissören Greta Stocklassa in under huden på det svenska samhället.

Kiruna ligger 20 mil norr om polcirkeln, vilande på världens största järnmalmsgruva. Gruvan har expanderat under mer än hundra år i takt med att gruvbolaget LKAB hittat nya fyndigheter. När staden nu riskerar att kollapsa har kommunen och gruvbolaget beslutat att staden ska flyttas. Stadsplanerare och kommunstrateger kallar det en “historisk möjlighet”. Nu har man chansen att börja om från början och planera en perfekt stad. Men är det verkligen möjligt?

Mot en fond av tjernobyltomma stadsdelar, nattliga sprängningar och hela hus som rullar fram på vägarna fortsätter kirunaborna hantera sina liv. Vi följer läraren Timo som tar strid mot flytten, tonåringen Maja som upptäcker sina samiska rötter och flyktingpojken Abdalrahman från Jemen som sakta inser att det krävs mer än uppehållstillstånd för att bli svensk.

Kiruna – A Brand New World är en utopi-dystopi om att bygga ett nytt samhälle mitt i de utmaningar som vi känner igen från Sverige idag. Regissören Greta Stocklassa kommer både från Tjeckien och Sverige och lyckas med ett utifrånperspektiv ta sig in under huden på det svenska samhället.

Visas i samarbete med Tjeckiska Centret Stockholm.

Dela evenemang:

28 Feb 16:30

Biograf Zita

Regi:
Greta Stocklassa
Land:
Tjeckien
År:
2019
Längd:
87 min
Språk:
Svenska, arabiska, engelsk text
Nordisk premiär!

Slutsålt