0

Hjärte­landet

Om en dansk man gifter sig med en kvinna från Thailand som saknar allt och är beredd att göra vad som helst för att försörja familjen där hemma, kan det då kallas kärlek? Finns det kärleksrelationer bortom så starka maktstrukturer? I Hjärtelandet borrar antropologen Sine Plambech och filmaren Janus Metz i frågan. Hjärtelandet är en longitudinell studie av det fenomen som ibland kallas “fruimport”.

Sommai flyttade som första thailändska med en dansk man till det lilla fiskeområdet Thy på Jylland. 25 år senare har deras relation och Sommais kontakter bidragit till att ensamma män matchats med kvinnor från Thailand. Idag bor 926 kvinnor i området.

Den gemensamma nämnaren för de kvinnor som lämnar barn och familj i hemlandet för giftermål är fattigdom och brist på alternativ. Många kommer från prostitution och ser det som en säkrare väg. Men det sker på bekostnad av priset att lämna nära och kära för ett liv på norra halvklotet hundratals mil hemifrån. Samtidigt inser männen som försöker komma ur sin ensamhet snart att de lever med någon som längtar bort.

Tio år gått sedan de började filma och resultatet är en stark dokumentär om fattigdom, plikt, ensamhet och kvinnorna som försörjer på distans. En mer välgjord dokumentärfilm får man leta efter. Visningen följs av samtal med regissören Sine Plambech och Sommai, huvudpersonen i filmen.

Regi: Sine Plambech, Janus Metz | Land: Danmark, Nederländerna, Sverige | År: 2018 | Längd: 91 min | Q&A | Svensk text | Visas: 1/3 kl. 15.50 (Zita)

Se trailer här.

Biljettpris:
130kr ordinarie pris
60kr med Festivalpass (glöm inte att ange rabattkod FESTIVALPASS i kassan)

Biljetter till alla filmer hittar du här. 

Dela evenemang:

1 Mar 15:50

Zita

Slutsålt