0

Flickorna

Mai Zetterling  |  Sverige

Mai Zetterlings feministiska klassiker med Bibi Andersson, Harriet Andersson och Gunnel Lindblom i huvudrollen. Visas efter panelsamtal om Mai Zetterling i samarbete med Nordic Women in Film.

Ett teatersällskap repeterar Aristofanes pjäs ”Lysistrate” i vilken de atenska kvinnorna gör uppror för att tvinga männen att inställa kriget och sluta fred. De tre ledande kvinnliga skådespelerskorna, Liz, Marianne och Gunilla, lever alla i förödmjukande förhållanden till sina män.

Liz är gift med en självupptagen börsmäklare som vill att hon skall vara hemma och sköta värdinneplikterna men bedrar henne regelbundet med yngre kvinnor. Marianne lever sedan länge i ett förhållande med en gift äldre läkare och har ett barn med honom. Han vägrar dock att skilja sig trots upprepade löften härom. Gunillas man är snäll men dum och tråkig och fem barn är mer än hon orkar med.

Allteftersom de tränger in i sina roller blandar sig deras önskningar och drömmar med den yttre verklighet i vilken turnén med pjäsen ingår.

Filmen mötte hård kritik och försvann från Stockholmsrepertoaren efter tre och en halv vecka. ”Vilka förstockade menstruationer!”, kommenterade Expressens Bo Strömstedt. Av annan åsikt var Simone de Beauvoir: ”Ironic and comic, this film moves us by the beauty of its landscapes, its poetry and above all its subtle tenderness”.

Med sitt provocerande innehåll, sin djärva och lekfulla form, sin humor och värme, har filmen blivit något av en kult.

Visas efter samtalet Pionjären Mai Zetterling på Filmhuset i samarbete med Nordic Women in Film.

Dela evenemang:

29 Feb 14:30

Bio Mauritz, Filmhuset

Regi:
Mai Zetterling
Land:
Sverige
År:
1968
Längd:
100 min
Språk:
Svenska, engelsk text

Slutsålt

MAI I FOKUS

Filmen ingår i festivalens retrospektiv av Mai Zetterlings filmer och konstnärskap, med filmvisningar, utställning och panelsamtal i samarbete med Nordic Women in Film. Läs mer här.