0

Breathing Underwater

Hee-Young Koh  |  Sydkorea

“Männen frös för mycket för att kunna dyka utan dräkt, kvinnor frös också, men vi stod ut.” Citatet tillhör en av haenyeokvinnorna från ön Jeju utanför Sydkorea, som med enklast möjliga utrustning fridyker ner till 20 meter för att jaga fisk och skaldjur. Ta ett djupt andetag – du kommer aldrig att se något liknande.

På ön Jeju har familjeförsörjande kvinnor i generationer oavsett tid på året klivit ner i havet för att tjäna brödfödan. Idag finns våtdräkter, men arbetet är hårt och extremt riskfyllt. Varje dag trotsar de havsströmmar, höga vågor, syrebrist och kallt vatten. Åtta timmar utan paus är en vanlig dag på jobbet för en haenyeokvinna.

Yrket har gått i arv från mor till dotter, men idag är många av kvinnorna är i åttioårsåldern. Stapplande åldringar som förvandlas till graciösa sjödjur när de äntrar vattnet.

Regissören Hee-Young Koh spenderade 7 år med haenyeokvinnorna för att samla material till filmen. Resultatet blev en unik undervattensskildring om hårt arbetande människor. Diskbänksrealism i havets ekosystem – Ken Loach möter David Attenborough.

Vi är stolta över att få vara med och avsluta Östasiatiska muséets fotoutställning med filmen om kvinnorna framför kameran.

Foto: Hyung S. Kim (tillhör utställningen Havets kvinnor på Östasiatiska museet, som pågår fram till 1/3 2020, läs mer här).

Dela evenemang:

1 Mar 12:00

Östasiatiska museet

Regi:
Hee-Young Koh
Land:
Sydkorea
År:
2016
Längd:
82 min
Språk:
Koreanska, engelsk text

Köp biljett

Nollställ