0

Kapernaum inviger stiff 2019!

Oscarsnominerade Kapernaum öppnar den fjärde upplagan av Stockholms feministiska filmfestival, den 28 februari 2019.

Kapernaum är en stad omnämnd i Bibeln som enligt Jesus ska vara fördömd till helvetet. Ordet används idag som en synonym för kaos, ett inferno, en plats utan fred, barmhärtighet eller ordning. Filmens Kapernaum utspelar sig i Beiruts allra fattigaste och mest utsatta områden och handlar om 12-årige Zain (Zain Alrafeea) som vill stämma sina föräldrar för att de satt honom till den här världen.

Tillsammans med ett oräkneligt antal småsyskon spenderar Zain dagarna på Beiruts gator för att på olika sätt bidra till familjens försörjning. Det är ett hårt liv och Zain drömmer om att hitta en värdig tillvaro, en trygg plats dit han kan ta sin syster Samar (Cedra Izam). Han inser snart att det värsta är på väg att hända, föräldrarna planerar att gifta bort Samar. Zain vet att bara han kan rädda henne.

Huvudrollsinnehavaren heter Zain även i verkligheten och är själv syrisk flykting. Det är delvis hans riktiga livsöde vi får ta del av i filmen. Under flera år gjorde regissören Nadine Labaki research och träffade utsatta barn på olika platser i Libanon: slumkvarter, polisstationer, rättssalar och fängelser. Platser där barn inte har något att säga till om. Resultatet blev en mycket stark film om hur de mest utsatta drabbas när civilisationens mest grundläggande beståndsdelar saknas. Där inget som är heligt finns, där allt kan stjälas, skändas och säljas.

Labaki skrev historia tidigare i år då hon som första arabiska kvinna vann det prestigefyllda Jurypriset under filmfestivalen i Cannes.

Invigningen av Stockholms feministiska filmfestival äger rum den 28 februari 2019 kl. 18.00 på Skandiabiografen. Dörrarna öppnas för mingel och förfriskningar kl. 17.30. Därefter blir det brandtal av årets invigningstalare, utdelning av det feministiska filmstipendiet Anna-priset och en rad andra överraskningar.

Se trailer till Kapernaum här.

Regi: Nadine Labaki. Land: Libanon. Text: Engelska. Tid: 121 min.

Biljett till invigningsfilmen Kapernaum kostar 80kr med festivalpass (glöm inte att ange rabattkod FESTIVALPASS i kassan) och 150kr till ordinarie pris.

Biljetter till alla filmer hittar du här.